İBRADIMIZ
Psidya sınırları içinde yer alan İbradı’ nın kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, İbradı ve çevresinde bulunan kalıntılardan Hititler dönemine uzandığı tahmin edilmektedir.Önce Selçuklu sonraları Osmanlı İmparatorluğunun önemli devlet yöneticilerinin yetiştiği yer olarak bilinen İbradı’ya Mekteb-Ül Kuzat(Bugünkü yargı görevlisi) ve Rüştiye açılmıştır.İbradı’nın okumuş yazmış devlet adamlığına yükselmiş evlatlarının sayısı oldukça fazladır.Tarihi eserlerine bakacak olursak çevresinde İbradı’ya 2 km. mesafede kurulu Ormana Beldesi ile 7 km. mesafedeki Ürünlü Köyü’ nün arasında Roma dönemine ait Erimna Antik Kenti’nin kalıntıları mevcuttur. Kentin Nekropolü ise Ormana’yı çevreleyen kayalık sırtlardır.
İbradı’ya 11 km. uzaklıkta olan Çukurviran Mahallesi çevresinde Helenistik dönemlere ait kalıntılar görülmektedir.İbradı merkezdezinde bulunan 2 adet su kemeri ve su yollarının geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduğu bilinmektedir(M.S 500-550). İbradı ayrıca tarihi ipek yolu ve antik Roma Yolu üzerinde bulunmaktadır. Taşağıl kasabası beydiğin köyü mevkiindeki Selçuklu eseri kargıhan tarihi ipek yolunun sahile yakın dinlenme noktalarındandır.Bu yol ibradı yönüne devam ederek Kesikbel mevkiinden geçerek,Eynif ovasına çıkar.Burada Tolhan bulunmaktadır.Bir günlük yürüyüş mesafesinden sonra yine selçuklu eseri Kocaoluk Han’a ulaşılmaktadır.Bu iki han tamamen yıkılmış konumdadır.Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesinde ibradı’nın 17. Asırda oldukça mamur ve mühim bir belde olduğunu yazar.
İlçede turizm açısından değer taşıyan en önemli varlık 1994 yılında çevresindeki alanla birlikte milli park ilan edilen Altınbeşik Mağarası’dır.Ziyarete açılmış olan mağara yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İlçe merkezine 7 km. uzaklıktaki Ürünlü Köyü’ne 3 km olan Mağaraya isteyenler yürüyerek isteyenler araçlarla ulaşabilirler.Mağaranın içerisi ancak bot ile gezilebilir.Görevliler eşliğinde yapılan bu gezinti insana unutulmayacak dakikalar yaşatmaktadır.
İlçenin dağlık coğrafyası kendisine özgü doğal bir turizm potansiyeli oluşturmakta, özellikle safari turları ve günü birlik geziler için uygun bulunmaktadır. Yine İbradı Merkezi’nde 7 adet tarihi konak koruma altına alınarak turizme kazandırılmıştır.İbardı, kendine özgü doğal yapısı kendine özgü insan yapısı,kendine özgü türküleri ve oyunlarıyla,gelenek ve görenekleriyle müthiş iklimiyle mutlak görülmesi ve yaşanması gereken bir yerdir.Üzümü,Şarabı ve Kestanesi ünlüdür.Endemik Soğanlı Bitkiler(Çiçekler)görülmeye değerdir.Bunlar kardelenle başlayıp İbradı Sümbülü ile devam eden bir renk sunumu gibidir.